Celiakijos požymiai. Ką būtina žinoti apie šį sveikatos sutrikimą?

celiakijos-pozymiai

Celiakija – vienas iš dažniausių imuninės sistemos sutrikimų, su kuriuo tenka susidurti žmonėms, dar kitaip vadinamas kaip organizmo glitimo netoleravimas.

Tai lėtinė autoimuninė būklė, pasireiškianti netinkama organizmo reakcija į glitimą – baltymą, randamą kviečiuose, rugiuose, ryžiuose ir daugelyje kitų grūdinių kultūrų. Celiakija gali įvairaus amžiaus žmonėms ir pasižymėti įvairiais simptomais pradedant virškinimo sutrikimais ir baigiant rimtesnėmis sveikatos problemomis.

Su šiuo negalavimu susiduriantys žmonės turi iš esmės pakeisti savo mitybos įpročius bei atsisakyti didelio skaičiaus produktų. Glitimo vengimas yra pagrindinis celiakijos gydymo būdas, reikalaujantis kruopštaus maisto produktų pasirinkimo.

Šiame straipsnyje mes aptarsime pagrindinius celiakijos požymius ir mitybos rekomendacijas, kad kasdienybė su celiakija taptų lengvesnė.

Pagrindiniai celiakijos požymiai

Virškinimo sistemos problemos

  • Viduriavimas arba vidurių užkietėjimas, kartu su žarnyno problemomis.
  • Pakitusios spalvos ir kvapo išmatos.
  • Svorio kritimas dėl žarnyno sistemos sutrikimo.

Odos problemos

  • Pūslelės ant odos, dažnai iššaukiančios niežėjimą.
  • Dermatitis herpetiformis – specifinė odos būklė, susijusi su celiakija.

Kaulų ir raumenų problemos

  • Kaulų skausmai.
  • Didėsnė kaulų lūžių rizika dėl kalcio absorbcijos problemų.
  • Raumenų skausmas ir silpnumas reikalingų medžiagų pasisavinimo sutrikimų

Psichikos ir nervų sistemos sutrikimai

  • Nuovargis ir apatija, įskaitant fizinės būklės poveikį psichinei sveikatai.
  • Nervų sistemos sutrikimai, pvz., periferinė neuropatija ar ataksija.
  • Depresija ir nerimas.

Kiti sutrikimai

  • Maistinių medžiagų, tokių kaip geležies, kalcio, B grupės vitaminų, trūkumas.
  • Vaisingumo problemos tiek moterims, tiek vyrams.
  • Anemija, pasireiškianti nuolatiniu nuovargiu ir silpnumu.
  • Aftinis stomatitas (burnos opų atsiradimas).

Ką daryti atpažinus simptomus?

Jeigu atpažinote kai kuriuos iš šių simptomų, galimai indikuojančių celiakiją, būtina nedelsiant kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą. Nors šie simptomai, tokie kaip nuolatinis nuovargis, bloga nuotaika, svorio kritimas ar virškinimo sutrikimai, gali būti bendro pobūdžio ir pasitaikyti dėl įvairių priežasčių, tik kvalifikuotas medikas gali atlikti išsamų patikrinimą ir nustatyti tikrąją jų kilmę. Svarbu suprasti, kad nors celiakija nėra labai dažna, jos simptomai dažnai sutampa su kitų žarnyno ligų požymiais, todėl bus būtina tiksli medikų diagnozė.

Diagnostinio proceso metu paprastai atliekami kraujo tyrimai, siekiant nustatyti specifinius antikūnius, kurie parodytų imuninės sistemos reakciją į glitimą. Tačiau kraujo tyrimų rezultatai ne visada yra pakankamai aiškūs, todėl gali prireikti papildomų tyrimų, tokių kaip žarnyno biopsija. Šie tyrimai padeda nustatyti žarnyne esančių pažeidimų, atsiradusių dėl celiakijos, lygį.

Be to, svarbu nepradėti glitimo neturinčios dietos anksčiau, dar nesulaukus tikslios diagnozės, nes tai gali iškraipyti atliekamų tyrimų rezultatus. Tinkama ir išsami diagnostika yra svarbi ne tik diagnozei patvirtinti, bet ir tinkamo gydymo plano sudarymui. Kai celiakija patvirtinama, gydymas dažniausiai apima visišką glitimo turinčių produktų atsisakymą ir mitybos koregavimą. Sveikatos priežiūros specialistai, tokie kaip dietologai, gali padėti sudaryti subalansuotą mitybos planą, atsižvelgiant į individualius paciento poreikius ir užtikrinant, kad mityba būtų naudinga ir įvairi.

Atsiminkite, kad celiakijos gydymas yra ilgalaikis procesas ir reikalauja nuolatinio mitybos bei gyvenimo būdo korekcjų, tačiau tinkamas požiūris gali žymiai pagerinti gyvenimo kokybę.

Mityba sergant celiakija. Kokie maisto produktai tinka ir ko reikėtų vengti?

Esminis principas – vengti glitimo turinčių maisto produktų.

Pateikiame keletą populiarių produktų žemiau:

Produktai, paprastai neturintys glitimo Produktai, dažniausiai turintys glitimo
  • Šviežia mėsa ir paukštiena
  • Šviežia žuvis ir jūros gėrybės
  • Žemės riešutai, kiaušiniai
  • Sviestas, medus
  • Natūralios vaisių ir daržovių sultys
  • Kukurūzai, ryžiai
  • Grikių, kukurūzų, amaranto, sorų miltai
  • Kvinojos, kokoso, migdolų miltai
  • Pusryčių dribsniai iš ryžių, kvinojos
  • Glitimo neturintys avižiniai dribsniai ir kiti pusryčių produktai
  • Miežiai, rugiai, kvietrugiai, kviečiai, avižos
  • Kvietiniai miltai, manų kruopos
  • Duona, krekeriai, skrebučiai
  • Makaronai, bulguras, kuskusas, kvietinės kruopos
  • Alus
  • Greitai paruošiamos sriubos
  • Seitanas, kamuto kviečiai, spelta
  • Konditerijos gaminiai (pyragai, sausainiai, blynai, vafliai)
  • Komerciniai pusryčių dribsniai
  • Perdirbti maisto produktai (sriubos, padažai)

Vėl gi, visuomet bus svarbu atkreipti dėmesį į individualaus produkto sudėtį, todėl siekiant išvengti galimų komplikacijų, atidžiai įsiskaitykite į jo aprašymą.

Bendri dietos patarimai žmonėms, sergantiems celiakija

  1. Visiškas glitimo atsisakymas: pagrindinis celiakijos gydymo principas yra visiškai atsisakyti glitimo. Tai reiškia, kad iš mitybos reikia išbraukti kviečius, rugius, miežius ir visus produktus, kuriuose jis yra naudojamas.
  2. Skaitykite produktų etiketes: prieš perkant bet kokį maisto produktą, atidžiai skaitykite etiketes, kad įsitikintumėte, jog jame nėra glitimo. Net gi produktai, kurie atrodo nekenksmingi, gali turėti glitimo pėdsakų.
  3. Pasirinkite natūralius, neperdirbtus maisto produktus: natūralūs, neapdirbti produktai, tokie kaip šviežios daržovės, vaisiai, mėsa ir žuvis, paprastai neturi glitimo. Tai saugus pasirinkimas žmonėms, sergantiems celiakija.
  4. Alternatyvos glitimo turintiems produktams: eksperimentuokite su glitimo neturinčiais grūdais ir miltų rūšimis, pvz., ryžių, kukurūzų, kvinojos, grikių, kokosų ar migdolų miltais. Jie gali būti naudojami kaip alternatyva įprastiems kvietiniams miltams.
  5. Būkite atsargūs su kryžminiu užteršimu: būkite atsargūs virtuvėje ir valgant namuose, nes kryžminis užteršimas gali atsitikti, kai glitimo turintys produktai liečiasi su glitimo neturinčiais produktais. Naudokite atskirus virtuvės įrankius ir paviršius kepant be glitimo.
  6. Planuokite valgiaraštį: planuokite savo valgiaraštį iš anksto, tai padės išvengti situacijų, kai tenka greitai rinktis, galimai pavojingus produktus.
  7. Konsultacijos su dietologu: konsultuokitės su dietologu, kuris gali padėti sudaryti subalansuotą mitybos planą, atsižvelgiant į jūsų individualius poreikius ir užtikrinti, kad gaunate visus reikalingus maistinius elementus.
  8. Atidumas valgant viešose vietose: Valgydami restoranuose ar kitose viešose maitinimo įstaigose, įsitikinkite, ar jie turi glitimo neturinčių patiekalų rūšių.

Atminkite, kad tinkama mityba yra labai svarbi celiakijos gydymo dalis, o nuoseklus glitimo vengimas gali padėti išvengti komplikacijų ir pagerinti gyvenimo kokybę.

Apibendrinant

Savaime suprantama, jog celiakija yra rimtas, lėtinis sveikatos sutrikimas reikalaujantis tinkamos ir laiku atliktos ekspertizės. Nustačius ją, reikia keisti savo mitybos ir apskritai gyvenimo įpročius iš esmės.

Jokiais būdais neleiskite jos palaužti jus morališkai ir priimkite kitų žmonių pagalbą. Tik taip tokio pobūdžio negalavimas gali būti įveiktas, o jūsų gyvenimas – neprarasti spalvų.

Kaip vertintumėte šį straipsnį?

Vidutinis įvertinimas 3.7 / 5. Balsų skaičius: 7

Įvertinimų dar nėra. Būkite pirmas!