Sergant celiakija yra susiduriama su pilnu imuniteto gliuteno netoleravimu ir apskritai žarnyno sistemos sutrikimu. Todėl, norint išvengti galimo sveikatos pašlijimo yra būtina tinkamai tinkamai nusistatyti savo begliutenės dietos principus.
Lietuvoje apie tokio pobūdžio mitybą žinių yra ne daug, todėl gali kilti papildomų keblumų renkantis vartotiną produkciją. Šiame straipsnyje pateiksime tinkamiausias produktų rūšis ir kokias alternatyvas pasirinkti keičiant paprastąją dietą.
[toc]
Kokių produktų reikėtų atsisakyti? Kokie gali būti gliuteno šaltiniai?
Pagrindiniai gliuteno šaltiniai yra grūdinio pobūdžio produkcija. Pavyzdžiui – duona, makaronai, javainiai, bandelės, pyragai, sausainiai. Jų privalote atsisakyti arba rasti be gliutenius produktų variantus.
Kadangi Lietuvoje tokio pobūdžio dieta – nėra dažnas atvejis, yra sunkiau įsigyti tokių alternatyvų. Dažniausiai “saugią” produkciją sugebėsite didžiausiuose prekybos centruose esančiose sveikos mitybos lentynos. Čia galima rasti ir duonos ir makaronų, net ir saldžių produktų.
Klausiate, kuo jie skiriasi nuo įprastų produktų? Iš esmės ne itin daug.
Kadangi, gliutenas dažnai maišomas kaip jungiamoji priemonė produkte, jis veikia tarsi produkto “klijai”. Paprasčiausiai pasigesite produkto vientisumo. Pavyzdžiui, duona bus žymiai biresnė ir jausite tarsi jį neturi sau įprasto tamprumo, na o džiugu, tai jog skonis liks visiškai nepakitęs.
Nenorėdami ieškoti alternatyvų galite tradicinius grūdinius produktus galite tiesiog pakeisti kitais. Pavyzdžiui vietoj kviečių naudoti ryžius, vietoje miežių – grikius ar kukurūzus. Tai ne tik skanus pokytis, tačiau kartu ir ne mažiau sveikas.
Dar vienas gliuteno šaltinis gali būti vadinamasis tirštiklio arba užpildo formos gliutenas. Tai gali būti sriubos, mėsos kepsnio, padažo, dešrelių ar sūrio sudėtyje.
Kokius produktus galima drąsiai rinktis?
Produktai natūraliame pavidale neturintys gliuteno yra: ryžiai, kukurūzai, pienas, kiaušiniai, vaisiai, daržovės, žuvis bei kitos jūrų gerybės. Nereikia nusiminti dėl tam tikros produkcijos privalomo atsisakymo. Šie natūraliai begliuteniai produktai gali būti puiki, naujų valgymo įpročių pagrindas.
Ryžiai, grikiai bei kukurūzai bus puikus makaronų bei kitų, tradicinių grūdinių produktų pakaitalas, kadangi jie yra itin gausus angliavandenių šaltinis. Reikiamą kalorijų, proteino ar vitaminų kiekį jūs ir toliau galėsite sėkmingai gauti iš mėsos, žuvies ar daržovių, kadangi šie produktai jums nebus uždrausti valgyti.
Norint apsaugoti savo sveikatą, yra būtina sekti savo valgomą produkciją nuolatos, tam, kad išvengti alerginių kūno reakcijų.
Apibendrinant
Celiakija – tai rimtas sveikatos sutrikimas galintis privesti prie nuolatinių savijautos problemų, jei nebus tinkamai prižiūrimas. Anaiptol, nusiminti dėl šios ligos ypatumų nereiktų. Su tinkamai sureaguliuotu mitybos planus, jūs ir toliau galėsite pilnai džiaugtis gyvenimu.