Būtiniausi maisto produktai žindančiai mamai

maisto produktai zindanciai mamai Pagimdžiusios kūdikį, vienos mamos visai nesuka galvos apie tai, ką joms valgyti, kitos priešingai- susirūpina savo mityba. Dalis jaunų mamų pergyvena dėl vartojamo maisto, kadangi bijo, kad mažyliams nepradėtų pusti pilvukų arba berti. Tad aptarkime ką gi reikėtų valgyti žindančiai mamai.

Visoms žinomos pagrindinės žindyvės mitybos rekomendacijos yra mažiau vartoti kavos ir šokolado, jokio alkoholio bei mažiau valgyti citrusinių vaisių bei riebių sūrių.

Mityba žindymo metu turėtų būti panaši į tą, prie kurios vaikutis jau priprato per 9 mėnesius mamos įsčiose. Jeigu pienas turės pažįstamą prieskonį, tai ir vaikui neturėtų kilti jokių problemų.

Žuvies svarba žindančiai mamai

Vienas iš svarbiausių maisto produktų žindančiai mamai yra žuvis. Mamos gali gamintis žuvies kotletus, suktinukus, žuvį tešloje ir t.t. 

Vartojant žuvį kelis kartus per savaitę, mamos organizmas pasipildo tokiomis maistinėmis bei mineralinėmis medžiagomis kaip fosforas, kalcis, vitaminas A ir E, omega 3 riebalų rūgštys, iš kurių labai svarbios yra dokozaheksaeno riebalų rūgštis.

Vartojant žuvį galima pakeisti pieno sudėtį. Tai yra ypač svarbu, kadangi pagerėja vaiko protinis bei tinklainės vystymasis.

Deja, retkarčiais atsitinka taip, kad mama yra alergiška žuvies produkcijai, tad tokiu atveju gydytojai rekomenduoja gerti žuvų taukus. Geriausias variantas gerti juos skystus, kadangi toks vartojimas yra naudingesnis, bet jeigu dėl tam tikrų priežasčių motina negali gerti skystų žuvies taukų, galima rinktis variantą kapsulėje.

Labai svarbu yra pasirinkti būtent kokybiškus žuvų taukus, nes pasiūla yra tikrai didelė, kainos svyruoja nuo mažiausių iki didelių, bet reikia atkreipti dėmesį į senai rinkoje žinomus bei patikimus gamintojus.

Žuvies pasirinkimas

Taip pat labai aktualus klausimas kylantis daugumai mamų yra kokią žuvį geriausia būtų rinktis vartojimui.  Pasak Vaikų ligoninės, Santaros klinikų vaikų gastroenterologo, profesoriaus Vaidoto Urbono geriausia yra rinktis ekologišką, pagautą Lietuvos upėse ar ežeruose žuvį.

Nors upėje užaugusi žuvis turi mažiau omega 3 riebalų rūgšties palyginus su jūros žuvimi, bet užtat galima būti tikram, kad ji nebus užteršta sunkiaisiais metalais arba dioksinais.

Dar vienas įdomus faktas yra tas, kad kuo ilgesnė yra žuvis, tuo daugiau jai yra metų, o tai reiškia, kad per visą jos gyvenimo ciklą susikaupę nemažas kiekis teršalų. Visada yra patariama pirkti jaunesnę bei trumpesnę norimos rūšies žuvį.

Motinos pieno riebumas

Dauguma gali pasakyti, kad motinos pieno riebumas priklauso nuo vartojamo maisto, bet tai yra netiesa. Gali būti, kad mama valgo liesą maistą, bet jos pieno riebumas yra labai didelis, arba valgo riebiai, o jos pieno riebumas yra nepakankamas. Iš tikrųjų viskas priklauso nuo genetikos ir organizmo savybių.

Taip pat gali būti ir su baltymais kai motina negeria pieno, nevalgo pieno produktų, jos piene bus pakankamas baltymų kiekis . Analogiška situacija yra su kalciu. Motina gali nevalgyti daug kalcio turinčių produktų, bet jos piene bus pakankamas kiekis kalcio.

Pabaigai

Straipsnyje aptarėme būtiniausią maisto produktą reikalingą žindančiai mamai. Jo nauda mamai bei vaikeliui yra akivaizdžiai didelę, tad reikėtų paisyti rekomendacijas ir naudoti žuvį bent du kartus per savaitę.

Kaip vertintumėte šį straipsnį?

Vidutinis įvertinimas 5 / 5. Balsų skaičius: 1

Įvertinimų dar nėra. Būkite pirmas!

Susiję Įrašai

Sveikata
Taip Pat Skaitykite