Supermaistas – kas tai?

Šiandien vis daugiau žmonių atsigręžia į sveikatingumo dietą. Kiekvienas dabar yra linkęs ne tik prisižiūrėti, ką valgo, bet ir į savo dietą įtraukti įvairių maistingų produktų. Vien dėl šios priežasties sparčiai auga supermaisto populiarumas. Tačiau tiems, kurie nėra susidūrę su šiuo terminu, gali natūraliai iškilti klausimas – kas yra tas supermaistas? Atsakymas yra labai paprastas – tai yra maistas, kuris savo sudėtyje turi sukoncentravęs milžinišką maistingųjų medžiagų kiekį. O net ir be įprastinių maistinių medžiagų – vitaminų ir mineralų – jame yra aptinkama įvairių medžiagų, kurios gali pagelbėti organizmui įvairiais būdais. Pradedant nuo antioksidacinės apsaugos nuo laisvųjų radikalų poveikio ar imuniteto stiprinimo iki vėžio ar kitų mirtinų ligų rizikos sumažinimo.

godži uogosSupermaistas dažniausiai atkeliauja iš tolimų šalių ir lietuviams yra pakankamai egzotiškas, nes šioje šalyje paprasčiausiai nėra auginamas. Todėl nėra jokios abejonės, kad tie, kurie iki šiol aktyviai neieškojo tokių maisto produktų, galimai apie juos išgirs pirmąjį kartą. Bet išgirsti apie juos tikrai verta! Žemiau pateikiame keletą supermaisto produktų, kurie yra itin populiarūs ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje.

Goji uogos – neįtikėtinas imuniteto stiprintojas

Galbūt kažkas yra girdėjęs apie goji uogas, nes tam tikra jų rūšis yra auginama ir Lietuvoje. Tačiau dažniausiai jos yra auginamos savo “gimtinėje” – Kinijoje. Ten, Himalajų kalnuose, yra užauginama didžioji dalis visų pasaulio goji uogų. Tai yra nedidelės, raudonos ir pakankamai saldžios uogos. Beveik išimtinai jos yra pardavinėjamos džiovintos.

Kuo jos naudingos? Pradėkime nuo to, kad jose yra tiek daug vitamino C, kiek vargiai rasite kituose vaisiuose. Kai kurių mokslininkų teigimu, goji uogose yra net keliasdešimt kartų daugiau vitamino C nei identiškame apelsinų kiekyje! Šis vitaminas ne tik stiprina imunitetą, bet ir apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio. Tai leidžia organizmui išvengti vėžio bei pristabdyti senėjimo procesą. To pasekoje organizmas ne tik yra apsaugomas nuo neigiamo gamtos poveikio, bet ir oda atrodo gerokai jaunesnė!

Goji uogose yra ir daugiau antioksidantų, kurie saugo organizmą nuo neigiamų išorinių poveikių. Vienas iš jų – zeakstinas – ne tik saugo organizmą, bet ir yra itin naudingas regėjimui. Mat jis saugo tinklainę bei padeda apsaugoti akis nuo kai kurių dažnai pasitaikančių ligų. O net ir be šito goji uogose yra daug vitamino A, kuris taip pat yra itin svarbus geram regėjimui išsaugoti.

Derėtų paminėti ir visą eilę kitų vitaminų, mineralų ir baltymų, kurių apstu šiose stebuklingose uogose. Jų dėka goji uogų naudą pajaučia ir kitos žmogaus kūno dalys: inkstai, kepenys, plaučiai, širdis…

Vos nedidelė saujelė – kelios dešimtys goji uogų – gali suteikti visas čia paminėtas naudas! O dar viena puiki žinia yra ir ta, kad goji uogos yra itin skanios. Todėl jų valgyti per prievartą tikrai nereikės!

Chia sėklos – mažos, bet galingos

Dar vienas itin populiarus supermaistas yra chia sėklos, dar žinomos, kaip isnapinio šalavijo sėkloos. Ką verta pastebėti iš pat pradžių yra tai, kad skirtingai nei kai kurie kiti supermaistai, chia sėklos yra neįtikėtinai pigios. Šimtą gramų šių sėklyčių galite įsigyti vos už keliasdešimt centų (žinoma, ekologiškos chia sėklos kainuoja kiek brangiau).

Tačiau tai tikrai nereiškia, kad šios sėklos yra mažiau maistingos ar mažiau efektyvios. Priešingai, kai kuriais aspektai juos yra praktiškai nepralenkiamos! Jose yra tiek daug naudingųjų omega rūgščių, kad būtų sunku surasti kitokį augalinės kilmės produktą, kuris galėtų pasigirti panašiu jų kiekiu. O apie omega riebalų rūgščių naudą pasakoti tikriausiai net neverta… Vien ko vertas tai, kad šių rūgščių dėka ženkliai sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje.

O ką jau kalbėti apie kitus mineralus ir vitaminus, kurių chia sėklos turi daugiau nei pakankamai. B grupės vitaminai; kalis, kalcis, geležis… O itin daug skaidulinių medžiagų yra tiesiog puikus būdas palaikyti sveiką žarnyną.

Skirtingai nei goji uogos, šios sėklytės nėra delikatesas. Bet gera žinia yra ta, kad jos apskritai neturi skonio. Dėl to yra įprasta jas naudoti įvairiuose patiekaluose. Nors ypatingo skonio jos ir nesuteikia, bet maistingųjų medžiagų tikrai prideda!